Facebook
Twitter
Google+

Informatie over het land IJsland op Landenpagina.com

IJsland: Informatie, talen, documenten, vakantie en meer.


IJsland in het kort

Land: IJsland
Officiële naam: IJsland
Hoofdstad: Reykjavík
Continent: Europa
Aantal inwoners: 331.918
Oppervlakte: 103.000 km²
Munteenheid: IJslandse Kroon
Hoofdtaal: IJslands
Ligging: Noordwest Europa
Klimaat: Gematigd Klimaat
Tijdzone: UTC +0
Nationale Feestdag: 17 jnui
Beste reistijd: mei - september
Hoogseizoen: juni - augustus
Religie: Luthers (85%)

Algemene informatie over IJsland

IJsland is met een oppervlakte van 103.000 km2 het op één na grootste eiland van Europa, alleen Groot-Brittannië is groter. Het eiland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. Er wonen slechts 340.000 mensen waarvan de helft in de hoofdstad Reykjavik en zijn voorsteden woont. De rest van de bevolking woont in dorpjes en boerderijen verspreid over het land. IJsland is het land met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. Er wonen ongeveer 3,16 mensen per vierkante kilometer (in Nederland zijn dat er 447,9 en in België 341,9).

Nergens ter wereld is er een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geiser te vinden als in IJsland, daarmee is het letterlijk een land van vuur en ijs. Het binnenland is zeer dunbevolkt, en dat komt door het landschap in het binnenland. Het onherbergzame landschap bestaat hier uit rotsen met mos, zandvlakten, grasland, lavavelden, bergen, meren, vulkanen (waarvan er 22 actief zijn) en enkele grote gletsjers.

De grootste industrie in IJsland is de visserij en visverwerkende industrie. De IJslanders richten zich vooral op de haring- en kabeljauwvangst. De kabeljauw wordt ingevroren, gezouten of gedroogd en is voornamelijk voor de export bestemd. De haring wordt voornamelijk tot vismeel en visolie verwerkt. De belangrijkste handelspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan, zij kopen van IJsland vooral vis, kunstmest, aluminium en ijzerverbindingen. Ongeveer 10% van het land is geschikt voor akkerbouw, en dat wordt dan ook gedaan in de vorm van veehouderijen, tuinbouw en akkerbouw. Men teelt er voornamelijk aardappelen, suikerbieten, kolen en rapen. Meer rond de hoofdstad is er meer tuinbouw die bestaat uit het telen van bloemen, komkommers, tomaten, druiven en verschillende zuidvruchten. Een andere belangrijke industrie is de veeteelt, en dan vooral de rundveehouderij en schapenteelt. De rundveehouderij zorgt voor de melkproductie en de schapenteelt voor het vlees en de wol. Zo kan het land in de eigen behoeften aan vlees- en melkproducten voorzien. De wol, en dus ook de textielindustrie, hebben een belangrijke plaats in de IJslandse economie.

IJsland is niet zo koud als je bij de naam zou verwachten. Dankzij de overheersende zuidwestelijke Atlantische luchtstromen en de warme Golfstroom, gaande langs de zuidelijke en westelijke kust, komen de gemiddelde temperaturen in juli uit op 14 °C en in januari op -3 °C. Het IJslandse weer kan soms in een rap tempo omslaan. Zowel in de zomer als in de winter kan het onder invloed van de poolwinden erg koud worden. Op een willekeurige dag kan men te maken krijgen met zonneschijn, regen en sneeuw. Juli en augustus zijn de warmste maanden, maar zelfs dan is de lucht vaak bewolkt en lijkt de zon de lucht niet echt te verwarmen. Er zijn echter zomerse dagen bij waarop het kwik stijgt tot om en nabij de 25 °C.

Het Noorderlicht is een spectaculair natuursverschijnsel dat zich elk jaar vanaf eind augustus manifesteert. De Aurora Borealis, zoals het Noorderlicht ook wel bekend staat, kan dan als een felgekleurd lichtspektakel worden waargenomen aan de nachtelijke hemel. Daarnaast kunt u gedurende twee maanden in de zomer van eind mei tot begin augustus de fascinerende middernachtszon gadeslaan. In deze periode is er bijna continu daglicht. Met name vroeg in de lente en laat in de herfst zijn er lange perioden van schemerlicht. In de winter daarentegen, vanaf midden november tot eind januari, ontvangt IJsland slechts vier uur zonlicht per dag. De stilte die uitgaat van de dwarrelende sneeuwvlokjes en de kleurrijke hemel maken echter alles goed.

Aanraders via Google!!