Facebook
Twitter
Google+

Informatie over het land Jamaica op Landenpagina.com

Jamaica: Informatie, talen, documenten, vakantie en meer.


Jamaica in het kort

Land: Jamaica
Officiële naam: Jamaica
Hoofdstad: Kingston
Continent: Noord Amerika
Aantal inwoners: 2.970.340
Oppervlakte: 10.991 km²
Munteenheid: Jamaican dollar
Hoofdtaal: Engels
Ligging: Zuid Midden-Amerika
Klimaat: Tropisch
Tijdzone: UTC -5
Nationale Feestdag: 3e maandag oktober
Beste reistijd: Het hele jaar
Hoogseizoen: december - april
Religie: Protestant 62,5%, Rooms-katholiek 2,6%, Anders of ongespecificeerd 14,2% en Geen 20,9%

Algemene informatie over Jamaica

Jamaica ligt ten zuiden van Cuba en ten westen van Haïti en is een van de grotere eilanden in het Caribisch gebied. Samen met Cuba, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek en Haïti vormt het de Grote Antillen. In Jamaica wonen bijna 3 miljoen mensen waarvan ongeveer 30% in de hoofdstad Kingston. Kingston ligt in het zuidoosten van het land en is tevens het economische en politieke centrum van het eiland.

Het veelzijdige Jamaica is ongetwijfeld één van de mooiste eilanden in het Caraïbisch gebied. Qua natuurschoon valt het eiland moeilijk te overtreffen: groene bergen die recht uit zee rijzen aan de zuidkust en tropische regenwouden met palmen, orchideeën en exotische vogels en stranden aan de noordkust. Traag stromende rivieren zoeken een weg door dit tropische landschap. Andere smaakmakers van het land zijn de witte zandstranden van het bekende Montego Bay en Ocho Rios en het langgerekte strand van Negril.

Jamaica heeft 9 nationale parken. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen richt en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Jamaica heeft een tropisch klimaat, het weer is gedurende het hele jaar aangenaam warm met temperaturen tussen de 26 en 30 graden. In de bergen wordt de temperatuur lager, met elke duizend meter neemt de tempartuur zo'n zeven graden af en op het hoogste punt in Jamaica is het gemiddeld rond de dertien graden. Jamaica kent slechts twee seizoenen, te weten een droog en een regenseizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot en met november. Als u naar Jamaica gaat, houd er dan rekening mee dat in de periode juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen.

In het verleden had het eiland een slechte naam wat berovingen en diefstal betrof. In de toeristenplaatsen (Montego Bay, Ocho Rios, Negril) is het politietoezicht opgevoerd en dat lijkt succesvol te zijn. Maar blijf natuurlijk wel altijd alert. Vooral bepaalde slechte wijken in Kingston moeten worden vermeden.

Het toerisme is op dit moment de belangrijkste bron van inkomsten voor de Jamaicaanse economie. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen het eiland, waarvan 1,3 miljoen cruise-toeristen. Hoewel er veel aandacht besteed wordt aan het onderwijs, kampt de overheid met grote problemen. Van bijna alles is er te weinig, zoals schoolgebouwen, leerboeken en andere lesmaterialen. Kinderen jonger dan 6 jaar gaan naar zogenaamde basic schools. Lager onderwijs is verplicht voor kinderen van 7 tot 15 jaar.

De taal op Jamaica

De officiële taal op Jamaica is het Engels. Daarnaast spreekt een groot gedeelte van de bevolking ook nog een dialect, het Patois. Dit dialect ontstond in de 17e eeuw en is een mengsel van Engels, Frans, Spaans en West-Afrikaanse talen. Voor niet-Jamaicanen is het absoluut niet te volgen.

Bellen en internet op Jamaica

Vanuit Jamaica naar Nederland bellen kan behoorlijk duur zijn, zeker vanuit de meeste hotels is het niet goedkoop. Het is in Jamaica niet mogelijk om collect of scope naar Nederland te bellen. Nederlandse mobiele telefoons werken in Jamaica meestal wel, maar dit kan ook erg duur zijn, raadpleeg uw provider voor de kosten. Met een telefoonkaart (jus talk card) is het voordeliger bellen, deze kaarten zijn te verkrijgen bij de meeste winkels.

Vrijwel in alle hotels, restaurants en luchthavens is er een WiFi-netwerk beschikbaar, al dan niet tegen betaling. Ook zijn er in Jamaica vele internetcafés te vinden, alleen in de wat meer afgelegen gebieden is het soms even zoeken, in de grote steden zitten ze op bijna elke hoek van de straat.

• Internationale toegangsnummer: 1876.
• Vanuit Nederland naar Curaçao: 00 - 1876 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
• Vanuit Curaçao naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

Tijdsverschil met Jamaica

Jamaica kent geen zomer- en wintertijd en valt in de tijdzone UTC-5. Dit betekend dat het in Jamaica tijdens onze zomertijd 6 uur vroeger is als in Nederland, en tijdens onze wintertijd is het er 6 uur vroeger.

Elektriciteit in Jamaica

De standaard is 110 volt/50 hertz. In sommige hotels wordt 220 volt gebruikt. Er worden Amerikaanse stopcontacten met twee platte polen gebruikt. Als u naar Jamaica gaat is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Benodigde documenten voor Jamaica

Bij een bezoek aan Jamaica moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Jamaica. Voor een verblijf van maximaal 3 maanden is een visum niet nodig. Let er op dat kinderen een eigen reisdocument nodig hebben, sinds 2012 is een bijschrijving in het paspoort van een ouder niet meer geldig.

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied en dus ook in Jamaica zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op reizen met kinderen van de Rijksoverheid.

Benodigde vaccinaties voor Jamaica

Een vaccinatie tegen gele koorts is voor Jamaica verplicht als u in de zeven dagen voordat u Jamaica binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in een gele koorts land bent geweest.
Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden aangeraden voor Jamaica, dit ongeacht de verblijfsduur.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Jamaica inentingen aangeraden tegen hepatitis B.

Telefoonnummers hulpdiensten in Jamaica

Hieronder vindt u de telefoonnummers van politie, brandweer en ambulance:
• Politie: 119
• Ambulance: 110
• Brandweer: 110

Ambassades en consulaten

Nederlands consulaat
19 Haining Road
Kingston 5
Jamaica
Tel. + 187 66 30 20 42
Open: alleen op afspraak via vfsglobal.com.


Consulaat van Jamaica
Herengracht 316
1016 CD Amsterdam
Tel. 020 624 34 12
Open: alleen op afspraak.

Aanraders via Google!!