Facebook
Twitter
Google+

Informatie over het land Maleisië op Landenpagina.com

Maleisië: Informatie, talen, documenten, vakantie en meer.


Maleisië in het kort

Land: Maleisië
Officiële naam: Malaysia
Hoofdstad: Kuala Lumpur
Continent: Azië
Aantal inwoners: 30.949.962
Oppervlakte: 330.290 km²
Munteenheid: Ringgit
Hoofdtaal: Maleisisch
Ligging: Zuidoost Azië
Klimaat: Tropisch
Tijdzone: UTC +8
Nationale Feestdag: 31 augustus
Beste reistijd: juni - augustus
Hoogseizoen: juli - augustus
Religie: Islam, boeddhisme, Chinese volksreligie, taoïsme, christendom, hindoeïsme

Algemene informatie over het land Maleisië

Maleisië is een tropisch land gelegen in Zuidoost-Azië. Het grenst in het zuiden aan Singapore en in het noordwesten aan Thailand. Maleisië bestaat uit het schiereiland Maleisië en uit een deel van het grote eiland Borneo. Aan de andere kant van de zee grenst het aan Indonesië en de Filipijnen. Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. De stad heeft bijna 1,8 miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing; van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw het stadsaanzicht bepalen.

Jaarlijks wordt het land door miljoenen toeristen bezocht vanwege de prachtige eilanden, het heerlijke eten, de schitterende oerwouden, authentieke steden en moderne winkelcentra. Maleisië heeft vele tientallen tropische eilanden, waarvan sommige vrij groot en bewoond zijn. Daarnaast zijn er tal van kleine eilanden die met de boot bereikbaar zijn. De meeste van deze eilanden zijn uitermate geschikt om rondom te duiken en te snorkelen. De meest populaire eilanden van Maleisië zijn Penang, Langkawi, Perhentian, Tioman, Pangkor en Redang. Deze eilanden liggen bij het schiereiland Maleisië en zijn het makkelijkst bereikbaar. Ook rond Maleisisch Borneo heb je vele tientallen prachtige bountyeilanden. Buiten al dit moois heeft Maleisië tientallen prachtige natuurparken, deze zijn vooral gelegen op het schiereiland en goed te bereiken vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur.

In Maleisië gebeuren wat betreft criminaliteit zelden ernstige zaken, er is met name sprake van kleine criminaliteit. Let als toerist op zakkenrollers en tasjesdieven. Blijf in de avond alert en waakzaam in de grote steden. De steden zijn over het algemeen niet minder veilig als de steden in Nederland, maar blijf wel opletten en doe geen dingen die u in Nederland ook niet zou doen. Maleisië heeft wel een zeer strikt beleid ten aanzien van drugsgebruik, overtreed deze regels niet, de straffen zijn zwaar en kan zelfs leiden tot de doodstraf. De doodstraf kan worden uitgevoerd wanneer iemand met meer dan 15gr aan heroïne (of morfine), 40gr cocaïne, 30gr amfetamine, 200gr cannabis of 1000gr opium opgepakt wordt. Neem dus geen drugs mee, en let goed op uw bagage zodat niet iemand er zomaar iets in kan stoppen.

Maleisië bestaat uit de volgende deelstaten en federale territoria: Johor, Kedah, Kelantan, Kuala Lumpur (federaal territorium), Labuan (federaal territorium), Malakka, Negeri Sembilan, Pahang, Penang, Perak, Perlis, Putrajaya (federaal territorium), Sabah, Sarawak, Selangor en Terengganu.

De talen in Maleisië

Maleis is de officiële taal in Maleisië. De moedertaal is Bahasa, maar de verschillende bevolkingsgroepen spreken onderling vaak hun eigen taal (Indiers spreken Hindi, Chinezen spreken een Chinees dialect). In Maleisië wordt verder veelvuldig Engels gesproken. Reizigers en toeristen kunnen zich bijna altijd wel verstaanbaar maken. Wilt u de taal beter leren kennen en spreken dan kunt u voor een taalcursus Maleis terecht bij bijvoorbeeld NHA of Laudius.

Bellen en Mobiel in Maleisië

Mobiel bellen in Maleisië is met alle Nederlandse providers mogelijk. Op de meeste plaatsen is er een 4G verbinding mogelijk. Raadpleeg voor vertrek wel even uw provider voor de roamingkosten. Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens bieden wifi aan zodat u gebruik kunt maken van internet. Officieel is er geen censuur op internet, maar de overheid registreer bijvoorbeeld wel de makers van nieuwsblogs.

• Internationale toegangsnummer: 60.
• Vanuit Nederland naar Maleisië: 00 - 60 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
• Vanuit Maleisië naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

Tijdsverschil met Maleisië

Maleisië kent geen zomer- en wintertijd en valt in de tijdzone UTC+8. Dit betekent dat tijdens onze zomertijd het in Maleisië 6 uur later is dan in Nederland en tijdens onze wintertijd 7 uur later.

Elektriciteit in Maleisië

De netspanning is Maleisië bedraagt 240 Volt. De stopcontact zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G of een wereldstekker nodig. Op de pagina elektriciteit en stekkers vindt u een overzicht van alle beschikbare stekkers en verkoopadressen.

Benodigde documenten voor Maleisië

In Maleisië is een paspoort vereist, het paspoort moet daarnaast nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Maleisië. Verblijft u korter als drie maanden in Maleisië voor een toeristisch verblijf dan is een visum niet nodig. Let er op dat kinderen een eigen reisdocument nodig hebben, sinds 2012 is een bijschrijving in het paspoort van een ouder niet meer geldig.

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied en dus ook in Maleisië zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op reizen met kinderen van de Rijksoverheid.

Benodigde vaccinaties voor Maleisië

Voor een bezoek aan Maleisië is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als u zeven dagen voordat u Maleisië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinaties tegen DTP (differtie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden aangeraden bij een bezoek aan Maleisië, dit ongeacht de verblijfsduur. Heeft u geen mazelen, of een vaccinatie tegen mazelen gehad, dan wordt tevens een BMR inenting aangeraden.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden ook de volgende inentingen aangeraden: hepatitis B, tuberculose en rabies (hondsdolheid).

Telefoonnummers hulpdiensten in Maleisië

Hieronder vindt u de telefoonnummers van politie, brandweer en ambulance:
• landelijk alarmnummer: 112
• Politie: 999
• Ambulance: 999
• Brandweer:994

Ambassades en consulaten

Nederlandse ambassade in Maleisië
Suite 7.01
7th floor (South Block)
The Ampwalk
218 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel. +60 3 21 68 62 00
Open: ma t/m do van 8.30-11 uur (consulaire afdeling, op afspraak.)

Maleisische ambassade in Nederland
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel. 070 350 65 06
Open: ma t/m vr van 9.30-12.30 uur (consulaire afdeling).

Aanraders via Google!!