Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over cholera op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Cholera


Vaccinaties en inentingen - Cholera

Cholera is een darmontsteking die wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Cholera wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt de bacterie via de ontlasting uit en die komt via voedsel of water in de maag terecht. De kans op besmetting met cholera is in de meeste gebieden zeer klein als u de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt zoals handen wassen en oppassen met wat je eet en drinkt. In Nederland wordt gemiddeld één tot twee keer per jaar een geval van cholera gemeld. De makkelijkste manier om cholera te voorkomen is goed letten op hygiëne, dus handen wassen na toiletbezoek en voor het eten, geen water uit de kraan drinken en eten goed verhitten.

De verschijnselen van cholera

De meeste mensen die besmet zijn met cholera worden niet ziek en hebben nergens last van. In niet ernstige gevallen is er alleen wat last van diarree. Als het ernstiger wordt krijg je last van grote hoeveelheden waterdunne diarree, soms wel tot 20 keer per dag. Deze diarree ziet er wit uit en wordt daarom ook wel "rijstwater diarree" genoemd. Daarbij komt ook braken veel voor. Doordat er op deze manier in korte tijd heel veel vocht wordt verloren is er kans op uitdroging, en dat is ook de oorzaak dat u dood kunt gaan aan cholera. Het belangrijkste is om vocht snel aan te vullen met ORS of via een infuus, soms tot twee liter per uur bij ernstige cholera. Ook wordt vaak een antibioticum gegeven om de ziekteduur te bekorten.

Cholerastempel

Een cholerastempel is een stempel in uw vaccinatieboekje en voorkomt dat u bij de grensposten problemen krijgt, zoals een verplichting om u daar te laten vaccineren tegen cholera met alle risico's en kosten van dien. Er staat dan "Cholera not indicated"of "Cholera N.I.". Een cholerastempel geldt levenslang, u hoeft dus niet meer ieder half jaar (zoals voorheen) een nieuwe stempel te halen. In geen enkel land is een inenting tegen cholera verplicht, toch wordt er soms wel gevraagd naar een cholerastempel. Op de grote luchthavens is dit vrijwel nooit het geval, maar bij afgelegen grensposten soms wel, voornamelijk om er geld aan te verdienen. Het verschilt per grenspost of er een cholerastempel gevraagd wordt en soms hangt het ook af van welke beambte er staat te controleren. Alleen in de landen Angola, Madagaskar en het eiland Zanzibar is een cholerastempel verplicht.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!