Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over Encefalitis op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Encefalitis


Vaccinaties en inentingen - Encefalitis

Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door het TBE-virus. Het virus wordt overgebracht door teken en komt voor in bosachtig gebied en hoog gras en met name in Europa, de Baltische staten en Rusland. De teken zijn in de maanden april tot november het meest actief en dus heeft u in die periode de meeste kans om de ziekte op te lopen. Een andere manier waarop de infectie kan worden overgedragen is via rauwe melk van koeien, schapen en geiten. De aandoening is bekend onder allerlei namen, afhankelijk van het type virus, de regio en de periode waarin het voorkomt, namelijk frühsommer meningoenzephalitis (FSME), Russian spring-summer encephalitis (RSSE), Central European encephalitis (CEE), Far-Eastern Russian encephalitis, taiga encephalitis, biundulating meningoencephalitis, diphasic milk fever, Kumlinge disease en Schneider’s disease.

De verschijnselen van teken-encefalitis

De meeste mensen met het TBE-virus merken daar niets van of hebben milde klachten. Bij mensen die wel ziek worden, verlopen de klachten meestal in twee fasen. De eerste fase duurt twee tot zeven dagen en bestaat uit griepachtige symptomen, zoals koorts, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en misselijkheid. Hierop volgt een week zonder klachten, maar daarna begint de tweede fase. In de tweede fase kan er een ontsteking ontstaan in de hersenen, de hersenvliezen en het ruggenmerg. Dat geeft verschillende klachten, zoals: heftige hoofdpijn, een verminderd bewustzijn, slaperig zijn, ander gedrag, geheugenverlies, verlammingen van de armen en de romp, niet goed tegen licht kunnen, misselijkheid en duizeligheid.

Behandeling van teken-encefalitis

Er bestaat geen medicatie tegen teken-encefalitis, alleen de ziekteverschijnselen kunnen behandeld worden. Patiënten die in de tweede fase terechtkomen, moeten naar het ziekenhuis. De meeste mensen herstellen weer helemaal. Een deel ontwikkelt neurologische restverschijnselen. Minder dan twee procent van de patiënten met deze ernstige klachten overlijdt aan teken-encefalitis.

Teken-encefalitis voorkomen

Probeer beten van teken te voorkomen door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen. Drink gen ongepasteuriseerde melk, blijft op paden en vermijd hoog gras en struikgewas, smeer de onbedekte huid, broek en sokken in met DEED. Kampeer ook niet aan de bosrand en niet langs de omzoming van een kamping. Gaat u langer dan vier weken kamperen of wandelen in natuurgebieden in Europa? Of gaat u op vakantie in een gebied waar de Russische variant voorkomt? Overweeg dan vaccinatie tegen tekenencefalitis. U krijgt dan drie injecties met tussenpozen van één maand en vijf maanden. Als u deze volledige serie heeft gehad bent u direct drie jaar beschermt.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!