Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over gele koorts op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Gele koorts


Vaccinaties en inentingen - Gele Koorts

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. Drie tot zes dagen nadat de infectie heeft plaatsgevonden krijgt u last van spierpijn, hoofdpijn, koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken. Na drie tot vier dagen zijn deze verschijnselen over het algemeen verdwenen. Echter in 15% van de gevallen kan gele koorts een ernstig verloop krijgen. De symptomen van gele koorts zijn dan: opnieuw koorts, geelzucht, buikpijn, braken en bloedingen. De helft van de patiënten bij wie de ziekte ernstig verloopt overlijdt eraan.

Gele koorts voorkomen

Naast de vaccinatie kunt u nog een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat u gele koorts krijgt en zo weinig mogelijk wordt gestoken. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag. Bedek de huid zoveel mogelijk. (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is. Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Gele koorts inenting

Voor een aantal landen is een gele koorts vaccinactie verplicht gesteld. Dit betekent dat u minimaal tien dagen voordat u een land binnenkomt tegen gele koorts gevaccineerd moet zijn, anders komt u het land niet in en kan het zijn dat u verplicht een aantal dagen in quarantaine moet of dat u zich aan de grens alsnog laat inenten. In vele andere landen is de inenting alleen verplicht als u reist via een gele koorts land. Na vaccinatie met het vaccin bent u direct levenslang beschermt. Dit geldt niet voor mensen die besmet zijn met HIV of vrouwen die op het moment van inenting zwanger zijn. Het gele koorts vaccin kan wat meer bijwerkingen opleveren als andere vaccinaties. Zwangeren en ouderen (> 60 jaar) hebben hier meer kans op en bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin kunnen krijgen. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, soms kan een proefdosis gegeven worden.

Waar komt gele koorts voor?

Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!