Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over Hepatitis A op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - hepatitis A


Vaccinaties en inentingen - Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne. Iemand die besmet is scheidt het virus via de ontlasting uit en zo kan het hepatitis A virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Omdat wij in het Westen uitstekende sanitaire voorzieningen hebben, komt hepatitis A hier vrijwel niet meer voor. Daardoor hebben wij geen antistoffen opgebouwd tegen de ziekte.

Verschijnselen van hepatitis A

Na besmetting met het virus hepatitis A volgen na ongeveer een maand griepachtige verschijnselen. Denk hierbij aan verschijnselen als hoofdpijn, geen zin in eten, zich ziek voelen, in bed willen blijven en pijn in de leverstreek. Soms kan dit na enkele dagen gevolgd worden door geelzucht. Al deze verschijnselen kunnen soms weken aanhouden, en daarna is er vaak nog maanden last van extreme moeheid zoals dat ook bij de ziekte van Pfeiffer het geval is. Bij mensen boven de vijftig die hepatitis A onder de leden hebben is er zelf een geringe kans om eraan te overlijden.

Hepatitis A vaccinatie

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen buiten West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Dus ook voor reizen en vakanties naar Turkije en Oost-Europa wordt deze vaccinatie aanbevolen. Het hepatitis A vaccin is zeer veilig. Hoofdpijn en pijn op de injectieplaats kunnen bijwerkingen zijn. Zorg ervoor dat u zich bij voorkeur minimaal twee weken van te voren laat vaccineren. Lukt dat niet dan is een vaccinatie op de dag van vertrek zelfs nog wel zinvol. De beschermingsduur is afhankelijk van het merk vaccin: voor Havrix en Epaxal één jaar, voor Avaxim drie jaar. Als de hepatitis injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt wordt bent u direct 30-40 jaar beschermt.

Hepatitis A voorkomen

Uiteraard is de vaccinatie een goede manier om besmetting te voorkomen, maar zeker ook letten op een goede hygiëne. Dus goed handen wassen na een toiletbezoek en voor het eten. Op deze manier wordt ook direct de kans op andere ziekten kleiner omdat vele andere ziekten op deze manieren worden overgedragen.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!