Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over Japanse Encefalitis op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Japanse Encefalitis


Vaccinaties en inentingen - Japanse Encefalitis

Japanse encefalitis is een virusinfectie die soms een ontsteking van de hersenen geeft. Dit kan leiden tot sterfte. Besmetting vindt plaats door beten van een specifieke muggensoort (Culex). Slechts een heel klein percentage van de infecties leidt tot ziekte. De meeste mensen hebben of geen symptomen of heel mild: grieperig met koorts, spierpijn en hoofdpijn. In ernstige gevallen kan hersen(vlies)ontsteking optreden met hoofdpijn, braken en sufheid, coma en epileptische aanvallen. De problemen met de ademhaling en de verlammingen kunnen leiden tot de dood.

De ziekte begint plotseling met hoge koorts, hoofdpijn en bewustzijnsstoornissen, gevolgd door spraak- en motorische stoornissen. Uiteindelijk treedt coma op. Bij kinderen begint het vaak met verminderde eetlust, misselijkheid en buikpijn. De tijd tussen besmet worden en ziekte ligt tussen de vijf en vijftien dagen.

De mug die Japanse encefalitis overbrengt bijt vooral in de schemering ’s avonds en broedt in rijstvelden. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, vooral op het platteland in gebieden waar veel rijstvelden en varkensboerderijen aanwezig zijn en aan de rand van steden. Ieder jaar worden ongeveer 50.000 gevallen gemeld van deze ziekte.

Vaccinatie tegen Japanse encefalitis

Het is mogelijk om inentingen te halen tegen Japanse encefalitis. De vaccinatie bestaat uit 2 inentingen met een tussenperiode van vier weken. De beschermingsduur is echter nog niet exact bekend. Als u aanhoudend risico loopt wordt het aangeraden om iedere 1 tot 2 jaar de vaccinatie opnieuw te halen.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!