Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over meningitis op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Meningitis


Vaccinaties en inentingen - Meningitis

Meningitis of (hersenvliesontsteking) is een ernstige en soms dodelijke infectie van de vloeistof in de hersenen en in het ruggenmerg. De ziekte kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, eencelligen of andere oorzaken. Een van de oorzaken is de meningokok, een bacteriesoort. Er bestaan meerdere groepen meningokokken, waarvan groep C er één is. Meningitis komt wereldwijd voor. Groep A bevindt zich met name in ontwikkelingslanden. Groep B komt vooral voor in ontwikkelde landen en groep C komt wereldwijd voor. Naast hersenvliesontsteking kunnen meningokokken ook een ernstige bloedvergiftiging (sepsis) veroorzaken. Hierbij kan ernstige schade ontstaan aan organen en ledematen.

De symptomen van meningitis

De eerste ziekteverschijnselen van een besmetting met meningokokken kunnen lijken op een verkoudheid, een griepachtig gevoel en hangerigheid. Indien er zich een meningitis (hersenvliesontsteking) ontwikkelt, kunnen er symptomen zijn zoals misselijkheid, braken, lichte overgevoeligheid en een veranderd bewustzijn. Deze symptomen kunnen één tot drie dagen na besmetting beginnen. Soms kan het echter ook tien dagen duren voordat de eerste klachten zich voordoen. Na deze eerste symptomen neemt de ziekte snel in ernst toe. Stijfheid in de nek is een kenmerk van een ernstig ziekteverloop, omdat dit een teken is dat de hersenvliezen worden geprikkeld door de ontsteking.

Hoe raakt u besmet met meningitis

Meningitis wordt overgedragen van mens op mens. De bacterie bevindt zich (ook bij veel gezonde mensen) in de neus- en keelholte. U kunt besmet raken door het inademen van kleine druppeltjes met bacteriën als een besmet persoon in uw buurt niest of hoest. Ook kan besmetting via direct mond-op-mond contact plaatsvinden. Virale meningitis verloopt over het algemeen milder dan bacteriële meningitis. Een bacteriële meningitis kan behandeld worden met antibiotica. Voor de virale variant is geen behandeling mogelijk, alleen de symptomen kunnen worden bestreden. De virale variant duurt meestal tussen de zeven en tien dagen en geneest bij gezonde mensen meestal restloos.

Vaccineren tegen meningitis

Er is een vaccinatie tegen een meningokokken meningitis beschikbaar. Dit vaccin beschermt na één injectie minimaal drie jaar tegen besmetting met meningitis. Omdat in Nederland meningitis type C in toenemende mate voorkomt, krijgen sinds 2002 alle kinderen vanaf twee maanden een langwerkende meningitis-vaccinatie toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!