Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over rabiës op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Rabiës


Vaccinaties en inentingen - Rabiës

Rabiës, oftewel hondsdolheid, is een zeldzame maar levensgevaarlijke virusinfectie van de hersenen en het zenuwstelsel. Rabiës wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. U kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben. Als er niet snel en adequaat na een (mogelijk) besmettelijke beet wordt gehandeld, heeft het virus kans om in het lichaam te komen. Als er zich eenmaal klachten voordoen, heeft het virus meestal een dodelijke afloop. Rabiës komt in veel landen voor. Zo kunt u onder meer hondsdolheid oplopen in enkele Oost-Europese landen en Azië en in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Maar ook in Westerse landen komt Rabiës voor.

De symptomen van Rabiës

De eerste symptomen van een besmetting met rabiës kunnen koorts, misselijkheid en hoofdpijn zijn. In een later stadium kunt u onder meer last krijgen van krampen, verlammingen en nekstijfheid. Vaak zijn de eerste klachten ook vage klachten van tintelingen of een ander gevoel. De eerste ziekteverschijnselen van rabiës doen zich gemiddeld één tot twee maanden na besmetting voor. Echter, afhankelijk van de beet kan deze ‘incubatietijd’ ook enkele dagen tot een jaar duren.

Rabbiës vaccinaties

De rabiës vaccinatie wordt aanbevolen als u meer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Ook als u meer risico loopt op rabiës (bijvoorbeeld als je op fietsvakantie gaat, waarbij je meer kans hebt om door honden gebeten te worden, of als u grottenonderzoeker bent, vanwege het risico op vleermuisbeten) is het zinvol om tegen rabiës in te enten. Bij een rabiës vaccinatie krijgt u drie injecties, met één week tussen de eerst twee, en twee tot drie weken tussen de tweede en derde injectie. Echte bijwerkingen zijn er niet, hooguit wat pijn en zwelling op de injectieplaats. Na deze serie van 3 injecties hoeft u levenslang geen antiserum meer tegen rabiës. Wel moet u zich na een verdachte beet weer laten inenten, als u zich van te voren al heeft laten inenten heeft u slecht twee van de vijf vaccinaties nodig.

Rabiës proberen te voorkomen

U kunt rabiës voorkomen door te zorgen dat u niet wordt gebeten en dat u niet wordt gelikt door honden. Houd er rekening mee dat honden in veel landen straathonden zijn die honger hebben en agressief kunnen zijn. Het zijn vaak geen lieve dieren die makkelijk aaibaar zijn. Eenmaal gebeten door een hond, aap of vleermuis in een land waar hondsdolheid voorkomt, moet u snel een arts bezoeken. Ook als u zich in Nederland heeft laten inenten. U heeft namelijk nog wel een aantal injecties nodig. Als u niet bent ingeënt heeft u zo snel mogelijk antistoffen nodig die niet in ieder land verkrijgbaar zijn. Heeft u wel een inenting gehad, dan heeft u iets meer tijd om na een beet een injectie te halen.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!