Facebook
Twitter
Google+

Informatiepagina over tuberculose op Landenpagina.com

Vaccinaties en inentingen - Tuberculose


Vaccinaties en inentingen - Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaak door de tuberkelbacterie. In de volksmond wordt tuberculose ook wel tering genoemd. Tuberculose is een infectieziekte die jaarlijks bij circa 800-900 mensen in Nederland voorkomt. Wereldwijd is tuberculose een groot probleem. Jaarlijks krijgen 9 miljoen mensen de ziekte en overlijden er meer dan 1 miljoen mensen aan tuberculose. Vooral vanwege de combinatie met hivinfectie en multiresistente vormen is het moeilijk om de ziekte wereldwijd onder controle te krijgen. De meest voorkomende vorm is longtuberculose. Patiënten met longtuberculose zijn besmettelijk wanneer bij het hoesten bacteriën in de lucht komen. Tuberculose komt in veel landen voor maar vooral in Afrika, Azië, enkele landen in Zuid-Amerika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Ziekteverschijnselen van tuberculose

Na infectie kunt u na acht weken tot jaren later tuberculose krijgen. De meeste mensen die besmet zijn worden helemaal niet ziek. Bij degenen die er wel ziek van worden gebeurd dit meestal in de eerste twee jaar na de besmetting. Bij longtuberculose zijn de meest voorkomende klachten hoesten en bloed ophoesten, koorts, moeheid, vermagering en nachtzweten.

Besmetting en preventie

Tuberculose wordt bijna altijd overgedragen via de lucht door een patiënt met (besmettelijke) longtuberculose. Bij het hoesten worden de bacteriën vanuit de longen via kleine druppeltjes in de omgeving verspreid. Deze kleine druppeltjes kunnen bij inademing in de longblaasjes terecht komen, waar de bacteriën kleine ontstekingshaarden veroorzaken. Vroeger werd de bacterie ook overgedragen via besmette melk van zieke koeien. Deze vorm komt vrijwel niet meer voor in Nederland nu de veestapel vrij is van deze bacterie en de melk gepasteuriseerd wordt.

In Nederland worden de meeste patiënten vastgesteld door longartsen, internisten en andere ziekenhuisspecialisten. GGD’en zijn verantwoordelijk voor de bestrijding en doen onder andere screening (van immigranten, asielzoekers, gedetineerden) en bron- en contactonderzoek. Op deze manier wordt circa 20% van de tuberculosepatiënten (actief) gevonden.

In landen waar tuberculose vaak voorkomt wordt tegen de ziekte gevaccineerd. In Nederland worden alleen kinderen gevaccineerd die jonger zijn dan 12 jaar en van wie ten minste één ouder uit een land komt waar tuberculose vaak voorkomt. Verder wordt vaccinatie van volwassenen bij reizen naar bepaalde landen geadviseerd als de reisduur langer is dan 12 maanden.

Meer vaccinaties en inentingen

Meer informatie over verschillende ziektes, vaccinaties en inentingen vindt u op onderstaande pagina's:
BMR (bof, mazelen en rode hond), Buiktyfus, Cholera, DTP (difterie, tetanus en polio), Encefalitis, Gele koorts, Gele koorts landen, Hepatitis A, Hepatitis B, Japanse encefalitis, Meningitis, Rabiës (hondsdolheid), Tuberculose.

Meer informatie over vaccinaties op reis

Meer informatie over inentingen en vaccinaties vindt u op de websites die wij hier ook gebruikt hebben als bronnen voor onze informatie. Zoals:
- Vakantie op reis
- Thuisvaccinatie
- RIVM

Aanraders via Google!!