Facebook
Twitter
Google+

Informatie over het land Zuid-Afrika op Landenpagina.com

Zuid-Afrika: Informatie, talen, documenten, vakantie en meer.


Zuid-Afrika in het kort

Land: Zuid-Afrika
Officiële naam: Suid-Afrika
Hoofdstad: Pretoria
Continent: Afrika
Aantal inwoners: 0
Oppervlakte: 0 km²
Munteenheid:
Hoofdtaal: Engels
Ligging: Zuid Afrika
Klimaat: Woestijnklimaat
Tijdzone: UTC +2
Nationale Feestdag:
Beste reistijd: april - april
Hoogseizoen: maart - april
Religie:

Algemene informatie over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt aan de Atlantische oceaan en aan de Indische Oceaan en is het meest zuidelijk gelegen land in Afrika. Het land Zuid-Afrika heeft met Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Botswana en Swaziland vijf buurlanden. Zuid-Afrika is een groot land met ongeveer vijftig miljoen inwoners. Het grootste gedeelte van deze inwoners bestaat uit mensen met een Afrikaanse achtergrond. Daarnaast is er nog een groep van ongeveer twintig procent met een niet Afrikaanse afkomst. Dit zijn voornamelijk Europeanen en Indiërs.

Zuid Afrika is opgebouwd uit de negen provincies Gauteng, KwaZoeloe-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Noord-Kaap, Noordwest, Oost-Kaap, Vrijstaat en West-Kaap. Enkele grote steden in het land zijn Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht), Johannesburg, Durban en Kimberley.

Zuid-Afrika staat bekend om de indrukwekkende natuur. Het land is grotendeels bergachtig, er zijn veel grote meren, watervallen, grote bergen en grote stukken wildernis. Daarnaast kent het land vele Nationale parken, natuurreservaten en wildparken. Het Krugerpark is hier zonder twijfel de bekendste van. In dit wildpark staan meerdere lodges waar de nacht kan worden doorgebracht. Andere bekende wildparken in Zuid-Afrika zijn Hluhluwe/Umfolozi, Pilanesberg, Addo en Kalahari. Daarnaast zijn er nog enkele privé parken in het land te vinden. Met wat geluk ziet u in deze wildparken de volledige big five. Naast de vele wilde diersoorten komen hier ook ongeveer 20.000 verschillende plantensoorten voor.

De lange kustlijn van Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit witte zandstranden, ideaal om te zonnen en te watersporten. U kunt hier onder andere windsurfen, duiken en zeilen. Daarnaast is er de mogelijkheid om aan de kust walvissen en pinguïns spotten.

Kaapstad is één van de mooiste steden van het land, volgens sommigen behoord de stad zelfs tot de mooiste steden van de wereld. Net buiten de stad ligt de Tafelberg en zeven kilometer voor de kust ligt het beroemde Robbeneiland. Een populaire excursie vanuit Kaapstad is een trip naar Kaappunt en Kaap de Goede Hoop de meest zuidelijk gelegen delen van het vaste land van Afrika. Ieder jaar komen er 35.000 fietsers naar de stad voor de grootste eendaagse wielerwedstrijd ter wereld.

Andere bezienswaardigheden die u niet mag missen als u Zuid-Afrika bezoekt zijn: De wijnvelden bij Stellenbosch, het nationaal Tsitsikamma Zeekustpark, de Blyderivierspoortcanyon, de Vallei der Duizend Heuvels, de Augrabies Watervallen, de steden Johannesburg, Durban, Bloemfontein en Soweto.

Het reisadvies voor Zuid-Afrika staat al enige jaren op de status “waakzaamheid betrachten”. Met name in de grote steden en de omgeving daarvan komt er veel criminaliteit voor die in sommige gevallen erg gewelddadig kan zijn. Loop niet zichtbaar op straat met telefoons fotocamera’s en andere elektronische apparatuur. In het algemeen wordt het toeristen afgeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Zuid-Afrika. Reizigers worden hier met regelmaat beroofd.

De talen in Zuid-Afrika

Begin jaren 90 waren er slecht twee talen die officieel erkend werden in Zuid-Afrika, dat waren het Engels en Afrikaans. Tegenwoordig worden ook de andere zogeheten Bantoe-talen erkend en zijn er nu 11 officiële talen; Afrikaans, Engels, Ndebele, Xhosa, Zulu, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tswana, Swati, Venda en Tsonga. Interesse in het volgen van een taalcursus, neem dan een kijkje op onze pagina taalcursussen. Alle belangrijke documenten worden tweetalig, in het Engels en Afrikaans, opgesteld. Het Engels wordt vooral gesproken in officiële en commerciële gelegenheden.

Bellen en Internet in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika beschikken veel hotels, restaurants, koffiezaken en bars over wifi voor hun klanten. In de winkelcentra van de grotere steden en bij toeristische attracties zijn vaak internetcafés te vinden. In verschillende steden zijn gratis wifi hotspots in winkelcentra, benzinestations, bibliotheken en op de luchthavens.

Websites uit Zuid-Afrika eindigen op .za.
Officiële websites van Zuid-Afrika: gov.za en southafrica.net.

Internationaal bellen in Zuid-Afrika gaat over het algemeen vrij goed en is redelijk goedkoop. Op straat treft u nog publieke telefoons die doorgaans werken met telefoonkaarten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Gaat u bellen vanuit hotel, dan bent u een stuk duurder uit. In grote delen van Zuid-Afrika is een mobiel netwerk beschikbaar, roamen is echter niet echt goedkoop. Als u beschikt over een simlockvrij toestel is het aan te raden een voordelige prepaid kaart aan te schaffen. Bij telefoonwinkels of supermarkten koopt u voor weinig geld een eigen Zuid-Afrikaans telefoonnummer.

• Internationale toegangsnummer: 27.
• Vanuit Nederland naar Zuid-Afrika: 00 - 27 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
• Vanuit Kaapverdië naar Zuid-Afrika: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

Tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika

In de Nederlandse zomer, als het in Zuid-Afrika winter is, is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. In de Nederlandse winters is het hier een uur vroeger als in Zuid-Afrika.

Elektriciteit in Zuid-Afrika

Het gebruikte voltage in Zuid-Afrika is 230 volt. De stopcontacten die gebruikt worden hebben ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Als u gebruik wilt maken van deze stopcontacten is mogelijk een verloopstekker nodig van het type D, M of N. We hebben voor u een overzicht gemaakt van alle verloopstekkers en wereldstekkers.

Benodigde documenten voor Zuid-Afrika

Voor een bezoek aan Zuid-Afrika moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Let er op dat het paspoort nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig moet zijn. Bovendien moet u beschikken over een bewijs van voldoende financiële middelen. Ook moet u in het bezit zijn van documenten die het doel van de reis aantonen. Voor een langer verblijf moet binnen 60 dagen na aankomst toestemming aangevraagd worden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse.

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

Indien je alleen reist met de kinderen wordt er tevens om een akkoordverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd tenzij er middels een officieel afschrift aangetoond kan worden dat er volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap is over het kind. Als de andere ouder is overleden moet daarvan een overlijdensakte overlegd kunnen worden.

Minderjarige kinderen die zonder hun ouders/wettelijke voogden reizen, maar vergezeld worden door andere volwassenen moeten kopieën bij zich dragen van de paspoorten van beide ouders/wettelijke voogden en een akkoordverklaring van beide ouders/wettelijke voogden voor de reis.

Alle documenten moeten voorzien zijn van een Engelstalige versie. Het is aan te raden deze documenten tijdig in orde te brengen.

Benodigde vaccinaties voor Zuid-Afrika

Voor een bezoek aan Zuid-Afrika is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als u zeven dagen voordat u Zuid-Afrika binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinaties tegen DTP (differtie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden aangeraden bij een bezoek aan Zuid-Afrika, dit ongeacht de verblijfsduur. Heeft u geen mazelen, of een vaccinatie tegen mazelen gehad, dan wordt tevens een BMR inenting aangeraden.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden ook de volgende inentingen aangeraden: hepatitis B, Rabiës en tuberculose.

Telefoonnummers hulpdiensten in Zuid-Afrika

• Politie: 10111
• Ambulance 10177
• Brandweer 10177
• Het landelijke alarmnummer voor mobiele telefonie is 112.

Ambassades en consulaten

Nederlands ambassade in Pretoria
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue
0181 New Muckleneuk
Pretoria
Tel. +27124254500 (Kantooruren)
Noodgevallen buiten kantooruren: +27 83 292 0894
Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.00 - 17.00 uur en vrijdag van 08.00 - 13.00 uur.
Vrijdag: 8.00 - 13.00 uur.

Nederlands consulaat in Kaapstad
Strandstraat 100
Kaapstad 8001
Tel. +27214215660 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 12.00 uur.

Zuid-Afrikaanse ambassade
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
Tel. 070 392 45 01 (van 14:00 - 16:00 uur)
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 12.00 uur.

Aanraders via Google!!