Facebook
Twitter
Google+

Weersverwachting en het klimaat van Zuid-Afrika op Landenpagina.com

Zuid-Afrika: Overzicht van het huidige weer en het klimaat


Zuid-Afrika is een groot land en heeft verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat (noordwesten), warm steppeklimaat (noorden), koud woestijnklimaat (westen en delen van midden van het land) en een koud steppeklimaat (zuidelijke binnenland). De types volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificaties zijn BWh, BWk, BSh en BSk. Over het algemeen is het weer in Zuid-Afrika droog en zonnig, met warme dagen en koele tot koude nachten. Vooral in de winter die loopt van juni tot september. De zomers zijn doorgaans natter dan de winters, behalve in de Kaapstad regio.

Klimaat in Durban en de oostkust

De zomer die loopt van december tot april zijn aan de oostkust erg heet en vochtig. In de Zuid-Afrikaanse winter, rond juli, blijft het hier altijd nog warm en erg droog. In de badplaats Durban schijnt de zon maar liefst driehonderd dagen per jaar. Ideaal voor de surfers, zonaanbidders en andere vakantiegangers. In totaal regent het hier ongeveer net zoveel als in Nederland, alleen is het hier wat heftigere waardoor er minder buiten zijn. De regen valt in de zomer vooral ‘s avonds en ‘s nachts.

Klimaat in Kaapstad

Het is hier het hele jaar door natter dan in de rest van Zuid-Afrika. Dat komt doordat in de Kaap, waar ook Kaapstad ligt de zogenaamde Agulhas stroom stroomt. Gemiddeld genomen valt er in dit gebied net iets meer regen als in Nederland. In tegenstelling tot de rest van Zuid-Afrika valt hier de regen voornamelijk in de winter. De winters zijn in de Kaap dan ook zachter dan in de Noorden en de binnenlanden. De zomers zijn dan weer zeer warm, zonnig en droog. Deze zijn een beetje te vergelijken met de zomers in Griekenland en Spanje.

Klimaat in Karoo en Bloemfontein

Bloemfontein is de grootste stad in de binnenlanden van Zuid-Afrika. Deze binnenlanden worden ook wel Karoo genoemd. In de zomer zijn de dagen hier snikheet en droog. De winternachten in de maanden juni tot augustus zijn hier letterlijk ijskoud. Door de droge lucht is het er bijna altijd zonnig. In de periode tussen oktober en maart valt er heel sporadisch wat regen, vooral in de Kleine Karoo, die daardoor rond oktober altijd prachtig in bloei staat.

Klimaat in Johannesburg en Pretoria

De winters zijn in Johannesburg en Pretoria koel en kurkdroog. De zon schijnt echter elke dag en daardoor voelt het met gemiddeld zeventien graden zelfs in juli nog best lekker aan. In Pretoria is het doorgaans een paar graden warmer dan in Johannesburg. De zomers in beide steden zijn warm, met temperaturen bijna dagelijks boven de dertig graden. Het is dan echter wel veel vochtiger. De regen valt meestal aan het einde van de middag uit een knetterende onweersbui. Overdag is het vaak gewoon zonnig.

Weersverwachting voor de komende dagen in Kaapstad

Weersverwachting voor de komende dagen in Kaapstad

Weersverwachting voor de komende dagen in Pretoria

Weersverwachting voor de komende dagen in Pretoria

Weersverwachting voor de komende dagen in Durban

Weersverwachting voor de komende dagen in Durban

Weersverwachting voor de komende dagen in Bloemfontein

Weersverwachting voor de komende dagen in Bloemfontein

Weersverwachting voor de komende dagen in Port Elizabeth

Weersverwachting voor de komende dagen in Port Elizabeth

Aanraders via Google!!